Interview: Simon Friis

Da han var lille, tegnede han på væggene –  i  dag er han bachelor i Visuel Kommunikation, han er lige blevet far, og så er han tidligere vinder af Plakatkonkurrencen.

 

Billede af mig 1

Du vandt plakatkonkurrencen 2012, hvad er der sket siden da?
Der er sket utroligt meget, synes jeg. Først og fremmest fik jeg afsluttet mit praktikophold hos bureauet DDB Copenhagen, og dernæst færdiggjort min bachelor i Visuel Kommunikation. Jeg arbejdede freelance hen over sommeren samt begyndte at følge diverse spændende bureauer, konkurrencer og jobsider. I den proces dukkede der en optagelsesprøve op på noget, der hed We Love Talent. Et “internt undervisningsforløb” på formålsbureauet We Love People. We Love Talent fungerer som sin egen lille enhed hos We Love People, hvor man arbejder med opgaver fra bureauets eksisterende kunder, som f.eks. Trygfonden, eller henter sine “egne,” ofte mindre kunder. Det kan være alt fra spændende start-ups til fede organisationer. Det søgte jeg og var så heldigt at blive optaget. Så nu sidder jeg på WLP, sammen med 4 andre unge talenter, og det skal jeg resten af året, hvilket er helt vidunderligt! Den energi og ånd der er på We Love People er noget helt særligt, og går perfekt hånd i hånd med hvordan jeg selv er som person.

Gammel Dansk - Packaging - Skolen for Visuel KommunikationHvad føler du at du har lært ved at deltage – og hvad har det givet dig af PR?
Fonden for Entreprenørskab og Danish Entrepreneurship Award var min allerførste “rigtige kunde.” Sådan ser jeg på det i hvertfald. Og personligt er det dét jeg har lært mest af. Hele oplevelsen af at sidde med sin egen kunde og derved have hele ansvaret og samarbejdet. Det er uvurderligt for en ung grøn skoledreng som jeg var (og stadig er.)

PR mæssigt, har jeg jo ikke nogensinde siden haft en stor organisation skrive pressemeddelse om mig, stået på en scene foran flere tusind mennesker eller fået mit design ud på så mange forskellige steder, så det siger næsten sig selv at det var mit absolutte PR-højdepunkt. Efter at stormen har lagt sig har det givet mig nogle af de absolut bedste og stærkeste personer i mit netværk, f.eks. sværvægtere som f.eks. Jonathan Løw fra Listen Louder.

Hvor kommer din skabertrang/glæden ved at skabe fra?
Det er et svært spørgsmål at svare på… Uden at lyde for kliché, så vil jeg nok sige, at den, har jeg altid haft… Jeg tror egentlig på, at alle er født med en eller anden form for skabertrang. Lysten til at gøre noget eller skabe noget, som gør at vi først og fremmest bliver anerkendt, og dernæst at vi bliver husket. Min bliver så stillet gennem tegning, grafisk design og digitalt design.

Hvad er kilden til dit drive?
Igen… en af de svære… Jeg har som sagt altid udfoldet mig kreativt. Da jeg var lille tegnede jeg på væggene, indtil at jeg fik at vide, at det var forkert. Så tegnede jeg i stedet på papir, så mit gulv i sidste ende var fuldstændigt tildækket med tegninger af alt fra superhelte til dinosaurer. Dengang var mit drive min fantasi. Jeg havde så mange billeder og historier i hovedet, som jeg bare blev nød til at nedfælde på en eller anden måde, så andre kunne se og forstå dem. Det drive har jeg stadig, men med tiden kommer der flere til. Når man vælger at forsøge at “leve” af sin hobby, så kommer der automatisk et personligt drive, man vil gerne lykkedes, blive til noget eller opnå noget. Man bliver ambitiøs og det er med til at give mod og selvsikkerhed til at søge nye udfordringer, som f.eks. at deltage i en landsdækkende plakatkonkurrence. Ved siden af det personlige, er det et drive, at kunne bruge det man kan til at gøre en forskel for nogle andre. Se at man gennem kommunikation kan få de billeder og historier andre har i deres hovedet ud, så de igen kan blive forstået af flere mennesker. Et andet drive der er kommet for mig fornylig, er absolut det faktum at jeg lige er blevet far. Så nu er der pludseligt et lille bitte væsen der er afhængig af at jeg klarer mig godt, så hun kan få det som hun har behov for. I hvilken forstand, det drive så vil påvirke mig ved jeg ikke endnu, men kan tydeligt mærke at det er der.

The Black Book - Illustrationer - fritidI forbindelse med overstående, hvad har du mødt af udfordringer – og hvordan har du handlet på dem?
Den største udfordring jeg har mødt er min egen usikkerhed. En udfordring som jeg ved, at jeg skal leve med hele mit liv. Usikkerheden udspringer af frygten for at fejle. I den kreative branche er følelser, privatliv, arbejde og familie vævet sammen. Det er det fede ved det hele, men absolut også det svære. Jævnligt kigger jeg på mine ting og tænker: “Hold kæft noget værre lort du har lavet”. Og det er lige meget om man har vundet 10.000 kr., fået en guldpokal eller vundet verdens største kunde. Usikkerheden kommer altid en gang i mellem. Den må selvfølgelig ikke tage over, men samtidig er den med til at holde èn nede på jorden. Det er okay at kigge op i himlen og tænke, “Fuck hvor kunne det være fedt at kunne flyve.” Men man må ikke føle sig hævet over andre, og usikkerheden sørger for at man hele tiden får tjekket, at begge ben stadig er plantet på jorden. Jeg har handlet på min usikkerhed ved at snakke med folk om den. Spurgt min kæreste om hun stadig er stolt af mig, om jeg gør det godt nok osv.

Hvordan har hele oplevelsen været med til at udvikle dig på et personligt plan?
Det gav mig mod til at udfordre mig selv mere, og blod på tanden til at afsøge hvad jeg egentlig vil med min karriere, og hvor jeg gerne vil på vej hen. Hele energien bag Danish Entrepreneurship Award er noget jeg har gået og tænkt meget over. Jeg er ikke selv iværksætter, i hvert fald ikke endnu, men der er noget helt særligt ved at arbejde med og omkring personer der er iværksættere. Den energi smitter og rykker en personligt.

billede af mig 2Hvordan ser fremtiden ud?
Det er utroligt svært at sige. Jeg er en optimistisk person, så fremtiden ser rigtig lys ud. Jeg har mange planer, både løse og konkrete. Først og fremmest vil jeg dog nyde nutiden så meget som muligt. Jeg er en drømmer, og kan nemt fortabe mig i forestillinger om hvordan de næste mange år skal se ud og hvad der skal ske. Men hvis jeg skal lære noget som helst af plakatkonkurrencen, så er det at man skal springe til når muligheden tilbyder sig, og det kan man bare ikke planlægge hvornår det skal ske.

Er du blevet mere modig efter at have vundet og har du tænkt at søsætte et projekt eller starte egen virksomhed?
Har nævnt mod et par gange allerede, men helt sikkert ja til begge dele. Jeg har fået mod til at gå efter nye ting og afsøge nye veje. Og jeg har helt sikkert tænkt mig at forsøge at søsætte egne projekter, og er bestemt tændt på ideen om at starte egen virksomhed.

Du kommer fra en af de kreative uddannelser – Hvad er din holdning til innovation og entreprenørskab, som en del af undervisningen?
En god kreativ uddannelse har eller skal have en eller anden form for innovation og iværksætter undervisning i sig. Men min ærlige mening er at der skal være meget mere, og det skal være mere koncentreret. De kreative uddannelser har faktisk, som mange andre også, det problem at de gror en smule fast. Og innovation og entreprenørskab har det unikke at det kan bringe uforudsigelighed og umålbarhed ind i uddannelserne, også i de kreative fagområder. Jeg så gerne at man tog en bachelor som jeg har på 3 år, og derefter fik tilbudt et års ekstra uddannelse i innovation og entreprenørskab. Den form for undervisning skulle tilbydes til alle bacheloruddannelser, så man blev undervist sammen med en masse andre faggrupper, evt. fra samme universitet / professions-højskole og lignende. På den måde lære man både at arbejde med andre typer end en selv, man kommer til at se lidt længere ud over sin egen næse og faglighed, samt skabe nogle helt unikke konstellationer. Det kan jo være at fremtidens firma kræver en grafisk designer og en tandlæge. Men hvis disse to personer ikke har en platform at mødes på, så vil ideen til firmaet aldrig opstå. Så mere innovation- og entreprenørskabsundervisning i, såvel de kreative uddannelser, som i alle de andre.

 

Er du blevet inspireret af Simon og har lyst til at deltage i Plakatkonkurrencen 2014, kan du nå det endnu. Klik på linket nedenfor og se mere:

Plakatkonkurrence 2014