Gæsteblogger: Politikeren.dk

Fra Blogredaktøren – Gæstebloggeren Mads Øland-Petersen er et glimrende eksempel på hvordan entreprenørskab og iværksætteri også kan se ud. Mads syntes der manglede et sted, hvor politiske nyheder blev skrevet til de unge. Så hvad gjorde Mads, han lavede da en hjemmeside med politiske nyheder fra ind- og udland. Hjemmesiden henvender sig til unge som er interesseret i politik.

AF MADS ØLAND-PETERSEN

Mads Øland-Petersen - chefredaktør på Politikeren.dk

Mads Øland-Petersen – chefredaktør på Politikeren.dk

Mit navn er Mads Øland-Petersen, og jeg er 16 år gammel. Til daglig går jeg i 9. klasse på Helsinge Realskole og driver min egen hjemmeside.

Hjemmesiden hedder Politikeren.dk, hvorpå jeg dagligt leverer nyheder om politik i øjenhøjde med den yngre del af befolkningen. Desuden kan man som skoleelev læse mere dybdegående artikler om eksempelvis Folketinget, grundloven, EU osv. Kort sagt er formålet at videreformidle politiske nyheder i et sprog, hvor de fleste kan følge med.

Da jeg var yngre, ledte jeg selv efter nyheder målrettet mod unge – men det lykkedes aldrig, og det var en af grundene til, at jeg startede Politikeren.dk. Desuden med et formål om at skabe en større interesse for politik blandt unge.

Jeg lancerede hjemmesiden i starten af juni sidste år. Altså lige midt i folketingsvalget. Dengang så siden en hel del anderledes ud, end den gør i dag, og mulighederne var langtfra tilstrækkelige på det daværende system. Derfor skulle der ikke gå lang tid, før en opgradering var nødvendig.

Hele opstartsprocessen var for mig et at de fedeste tidspunkter. Dét med at have en tanke i hovedet og se den blive ført ud i virkeligheden er noget helt specielt – også selvom der typisk går noget tid før, man begynder at kunne se resultater. Det er også her, hele sidens fundament bliver skabt, og et billede begynder at tegne sig.

Siden lanceringen er det nærmest kun gået fremad, og hjemmesiden er blevet mærkbart opgraderet. Men helt tilfreds bliver jeg nok aldrig. Der er altid nogle ting, man kan ændre på for at gøre det endnu bedre – og som den perfektionist, jeg er, vil det altid være sådan.

Selvom der er gået over et halvt år, siden jeg startede, føles det stadig som værende i opstartsprocessen. Der er så mange ting, der skal enten forbedres eller udvides, og målet er langtfra nået endnu.

Mange unge, der ønsker at blive iværksættere, siger tit noget i retning af: ”Før jeg starter, skal jeg jo lige have nogle erfaringer for at undgå større fejl,” – ganske rigtigt kan det være en fordel med en masse erfaringer forud for iværksætterkarrieren, men jeg tænker også, at det kan være en fordel uden for mange erfaringer. Man skal kaste sig ud i det og løbende lære af sine fejltagelser, og dermed udvikle virksomhedens, brandets eller hjemmesidens unikke styrker.

Da jeg selv lancerede Politikeren.dk som 15-årig tænkte jeg ikke over de fordele, der er ved at være iværksætter i sådan en alder. Nu er jeg dog begyndt at indse fordelene. En af de helt store fordele ved at drive virksomhed som studerende er økonomien. Som studerende er udgifterne til privat brug oftest ikke særlig høje – det er dybest set et spørgsmål om prioriteter! Man har desuden en masse fritid, ingen børn at passe, og meget lidt at miste. I modsætning til personer i en ældre alder.

Desuden har man, alt afhængigt af hvor man befinder sig i uddannelsessystemet, mulighed for at bruge mere tid på sin virksomhed frem for andre ting. Jeg går lige nu i 9. klasse, og ser det som en klar fordel mht. hjemmesiden. Men igen er det et spørgsmål om prioriteter!

Personligt har jeg valgt at nedprioritere blandt andet computerspil, sport og tv til fordel for hjemmesiden, og alt hvad den indebærer. Alt den tid der bliver ofret, kommer dog også altid tilbage i form af en masse erfaring og viden, der senere kan komme til gode.

Det handler i bund og grund om at balancere livet som iværksætter og studerende på et niveau, hvor begge ting bliver taget seriøst. Det har aldrig været et problem for mig.

 

Fremtidsplaner

Jeg drømmer naturligvis om at udvikle min hjemmeside yderligere i fremtiden. Der er altid et eller andet, som kan forbedres eller udvides. Drømmen er samtidig at have mulighed for at arbejde videre på den i fremtiden – enten på fuldtid eller ved siden af et job.

Jeg er før blevet spurgt om, hvad jeg helst vil: arbejde under et større medie som DR eller som chef for mit eget. Dette bygger naturligvis på min drøm om at blive journalist. Det var et spørgsmål, som dog alligevel var svært at svare på. For hvem ved i realiteten, hvordan ens liv vil se ud til den tid?

Dermed ikke sagt, at jeg ikke drømmer om at kunne leve af det – det vil være fantastisk. Min intention med hjemmesiden har aldrig været at tjene penge på det. Det er derimod en passion, jeg nyder at beskæftige mig med.

 

Ekstra

Siden jeg var helt lille, har jeg drømt om at blive journalist, da jeg som person er meget nysgerrig. Når jeg er i tvivl om noget, undersøger jeg det til bunds. I løbet af de seneste år har også politik indtaget en stor del af min tilværelse, og jeg sidder bogstaveligt talt limet til skærmen, når diverse debatter osv. indtræder på skærmen.

Med stor sandsynlighed står mine interesser for henholdsvis politik og journalistik i stærk kontrast til en stor del af de unge på min alder. Jeg ved dog også, at der er mange, som deler interesse med mig. Hvorfor ville så mange unge mennesker ellers være medlem af et ungdomsparti?

Jeg har i mange år drømt om at starte noget op på egen hånd, men har aldrig haft den ”rette idé”. Helt grundlæggende tror jeg, at jeg fungerer bedst under egen kontrol. Det var faktisk først efter, jeg havde set Detektor på DR2 med undersøgende journalistik, at jeg fandt ud af, at jeg gerne selv ville finde informationer og videreformidle dem. I dag synes jeg helt klart, at jeg har den ”rette idé” for mit vedkommende.

 

Min mor er desuden selv selvstændig erhvervsdrivende, og det har med garanti haft en indflydelse på min iværksætterlyst. Det fascinerer mig at se et projekt udvikle sig til noget større.

Det har derudover gavnet mig meget på det personlige plan at springe ud som iværksætter. Ikke kun har det vist noget om, hvilken retning jeg gerne vil i livet. Det har også vist noget om hvor målrettet og stålfast, jeg kan være. Desuden har jeg fundet ud af, at det er dette jeg vil.

Jeg vil fortsætte med at arbejde på hjemmesiden – og udvikle den endnu mere!

 

Hvorfor vente? Start nu!

Jeg vil kun råde andre unge, som tænker på at starte egen hjemmeside, til at starte egen virksomhed. Efter min mening er det som ung det bedste tidspunkt at starte virksomhed på, og som nævnt tidligere har du langt bedre muligheder for at prioritere fritid til fordel for iværksætterkarrieren i de yngre år!

Når du vælger at springe ud som iværksætter skal du blot huske på, at det du starter op skal være noget, du tror 100 procent på. Helt fundamentalt er det da meget mere motiverende at lave noget, man kan lide.

Spring ud i det!

Et avisudklip fra Frederiksborgs Amts Avis - december 2015

Et avisudklip fra Frederiksborgs Amts Avis – december 2015