Gæsteblogger: Jens Kjærulff – REW STRAP

Fonden for Entreprenørskab uddeler årligt en række Mikrolegater til studerende iværksættere, der har en god ide. I år uddeles der ydermere tre Mikrolegater á 25.000 kr. på Danish Entrepreneurship Award! I dette indlæg fortæller Jens Kjærulff sin historie og om, hvad det betød for hans startup at modtage et Mikrolegat.

Mikrolegat hjælper ingeniør-startup REW STRAP på vejen mod succes

Jeg hedder Jens Kjærulff og startede REW STRAP op for snart ét år siden. Jeg er 25 år og studerer Technology Based Business Development på AU Herning – en kandidatoverbygning til min maskiningeniøruddannelse. For nyligt fik jeg glæden af at Emil Schrøder Jakobsen, en medstuderende og kammerat, gik ind i firmaet, hvor vi nu begge er medejere. Han er ligeledes 25 år, har samme baggrund og læser samme kandidat.

 Begyndelsen

Jeg har altid været fanget af iværksætteri og var allerede fra min tid på HTX fast besluttet på, at jeg en dag skulle starte egen virksomhed. Idéer har der sådan set været rigeligt af, men de har nok ikke alle haft et ligeværdigt potentiale for et marked. Der har været idéer lige fra højtalere til fadølsanlæg, hvor der altid blev udviklet et koncept med tegninger og mange gange også en færdig prototype. Ofte kom det bare aldrig videre, idet jeg aldrig anede hvad man så gjorde derfra. Jeg fik dog rimeligt godt styr på selve idégenereringsprocessen og kreative løsninger med få midler, en force som jeg bruger rigtig meget i dag i virksomheden. Men for at tage alt i den rigtige rækkefølge, må jeg hellere forklare lidt, om hvilken virksomhed det er.

REW STRAP er en ’produkt-design virksomhed’ hvor Emil og jeg i øjeblikket er ved at færdigudvikle vores kerneprodukt, The Rewinder, som er et oprulningsværktøj til surringsbånd. Til dem der ikke helt kan huske hvad surringsbånd er, så er det den type bånd som lastbilchauffører bruger til lastsikring af gods på deres trailere, for at sikre at det ikke skrider eller vælter under kørsel. Surringsbånd ses også i mange andre brancher, såsom offshore- og byggebranchen. Efter anvendelse af surringsbånd bliver de ofte rullet sammen for at spare plads og gøre det nemmere at håndtere til næste gang, og det er her behovet er. Den type surringsbånd vi arbejder ud fra, består bl.a. af et ca. 10 m langt bånd og det kan godt tage tid at oprulle, både i hånden og ved andre hjælpemidler. Derfor har vi udviklet The Rewinder til at klare den opgave. I stedet for at det tager ca. 1 minut pr. båndoprulning, gør The Rewinder det på under 10 sekunder, hvilket er en kæmpe tidsbesparelse, hvis man bruger mange surringsbånd. Det essentielle ved The Rewinder er, at den er elmotor-drevet og håndholdt og så kan dens batterier oplades både i 220V og 12V-stik.

 

Selve idéen

Idéen opstod for nogle år siden, da jeg og en god kammerat fra min hjemby Skive selv arbejdede med surringsbånd ved træfældning. Efter en hel dags arbejde med fyraften hen af natten skulle vi efterfølgende oprulle surringsbåndene, for de skulle jo være klar til dagen efter. Det var her jeg oplevede irritationsmomentet. Det var tidskrævende, irriterende og uoverskueligt kl 2 om natten!

Jeg forhørte mig straks hos min kammerat, som kørte lastbil som vikar, om der ikke var et produkt til det? Jo det var der skam, men han havde aldrig brugt det og kunne ikke rigtig fortælle om der var nogen som i det hele taget gjorde. Efter en hurtig google-søgning fik jeg kortlagt de nuværende løsninger, og fløj straks til at designe min løsning. Jeg studerede allerede på Ingeniørhøjskolen i Aarhus på dette tidspunkt og var så heldig, at værkstedet på skolen tilbød studerende hjælp til egne idéer, hvorved en prototype hurtigt blev konstrueret.

Det viste sig at være en stor succes med min proof-of-concept prototype, og jeg gav mig til at lave en ny og bedre prototype, der kunne testes af min kammerat. For at spare penge tog jeg en gammel skruemaskine og ”skrællede” den for de dele jeg skulle bruge og byggede det ind i mit eget 3D-printede værktøjshus (Ingeniørhøjskolen havde en 3D printer). Den ene prototype har alene været udsat for over 400 tests af alverdens typer surringsbånd og oprulningsscenarier, og har på den måde skabt grundlaget for det fundamentale design og specifikationer for det færdige produkt.

Brug dit netværk til udvikling

Siden overnævnte prototype er der blevet udviklet 9 nye og forskellige prototyper – alle med et forbedret design på baggrund af nye informationer. Jeg har altid taget udgangspunkt i brugeren og forsøgt at hive så meget viden som muligt ud af dem når de fik en prototype i hånden. Udviklingsprocessen fra en prototype til den næste har derfor ikke kun gavnet produktet, men i høj grad også mig selv. Interaktion med brugerne giver nemlig meget større indsigt i brugeradfærd, miljøet og anvendelsen af produktet, hvor man i modsat fald sidder og gætter sig til smarte features på sit produkt.

En ting jeg især er blevet bekendt med er, at man absolut ingenting får ud af at gemme på sin idé af frygt for at den bliver stjålet. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal fortælle ALLE om sin idé, men folk som man stoler på eller bekendte i sin omgangskreds. Uden feedback er det svært at vurdere, om idéen har potentiale i den forstand du tænker den. Netop at bruge sit netværk mht. feedback på nye produkter er en øvelse Emil og jeg dagligt fokuserer på at indarbejde i vores virksomhed.

En anden ting der er vigtig at få sagt i samme åndedrag er, at man skal sørge for at udforske om der er et reelt behov. Hvis man har fat i sin ideelle bruger eller kunde kan man jo lige så godt spørge om, hvorvidt det er et interessant produkt for dem at eje eller sælge. Jeg fik selv stor hjælp fra mine medstuderende på min ingeniøruddannelse til en større markedsundersøgelse, som udgjorde grundlaget for den videre fremgang. Her blev der hevet fat i både brugere og kunder for at fastlægge behovet. Mange af de virksomheder i denne undersøgelse bruges stadig i dag, og nogle af dem er også vores kunder. Så kort sagt, hvis man virkelig ønsker at starte en forretning på sin idé, så starter man med at stille spørgsmålet: Er der et behov (nu eller måske i fremtiden) for min idé?

Mikrolegat

Jeg havde selvfølgelig ikke uanede ressourcer i form af penge til udvikling, selvom alle mine sparepenge blev smidt i projektet. Der blev derfor søgt et mikrolegat hos Fonden for Entreprenørskab. Jeg var så heldig at modtage knap 50.000 kr, som har gjort en verden til forskel for udviklingen af produktet og ikke mindst af virksomheden. Virksomheden rykkede sig fra hjemmelavede prototyper til professionelle produkter – dog stadig på prototype-basis – som vi har præsenteret for både brugere og kunder. Derfor endnu et godt råd til andre iværksættere: mangler du penge, så søg alle de legater og tilskud du kan finde. Det er penge som kun er sat af til iværksætteri og er din idé god nok skal du nok få del i dem. Ofte kan man også få feedback på sin idé fra etablerede erhvervsfolk som sidder i evalueringskomitéen, hvis man nu ikke får andel i pengene. Denne feedback er dog næsten lige så værdifuld som selve pengene, og jeg kan derfor kun opfordre til at søge uanset hvad.

Det finansielle tilskud hjalp også til, at jeg nu kunne få flere prototyper ud til brugerne og derved endnu mere feedback inden der for alvor skulle skydes masser af penge i projektet. Emil og jeg bruger nu denne værdifulde feedback til at lave de sidste ændringer og detaljer på The Rewinder, inden den bliver sat i produktion.

 

Fremtiden byder på..

Dag for dag udvikler virksomheden sig i den rigtige retning. Vi er i øjeblikket i løbende dialog med en virksomhed om produktion af The Rewinder i Kina, hvor målet er, at produktet skal være salgsklart i starten af år 2016. Vi skyder også snart en større kampagne i gang, hvor det bliver muligt at forhåndsbestille The Rewinder hos en af vores distributører. Vi har valgt at sælge vores produkt der hvor folk køber deres surringsbånd i forvejen. Derved skal vi ikke selv udvikle en webshop, men hvad bedre er, vi kommer ind til en virksomhed som allerede HAR et kæmpe kundeklientel og netværk.

Derudover arbejdes der på flere produkter i samme kategori samt udbygning af virksomhedens salgskanaler i flere lande end Danmark.

Samtidig har vi, for at holde idé-flowet flydende i virksomheden, startet et tiltag vi kalder CIA (Corporate Idea Assessment – alle gode ting starter med et godt navn jo 😉 ), hvor vi i slutningen af hver måned skal bibringe med to idéer hver, nedskrevet på ét A4 ark. Det behøver ikke være i samme produktkategori som The Rewinder, men kan være alt mellem himmel og jord. Det er en ting vi har det utroligt sjovt med og som samtidig tvinger os til at være opmærksomme og kreative i vores hverdag.

Nu har jeg ikke skrevet så meget om studiet ved siden af virksomheden og hvordan det hænger sammen. Men studiet skal selvfølgelig også passes. Vi er dog så ekstremt heldige, at næsten alle de ting vi lærer (og har lært) på vores uddannelse kan bruges direkte i virksomheden, hvilket gør det meget nemmere at forblive motiveret på både studiet og i virksomheden. For Emil og jeg er god planlægning af tiden vores løsning til studie og virksomhed parallelt, selvom det af og til går ud over studiet.

Gode råd

For at give et par gode råd med på vejen, som ikke er alt for klichéagtige, men som har hjulpet mig en hel del kan der bl.a. nævnes:

  • Har din skole eller by et iværksættermiljø, og har du en idé, så meld dig straks ind og få suget noget viden til dig. Måske er der nogen som kender nogen, som kender nogen, der kan hjælpe dig med udfordringerne i netop dit projekt.
  • Hvis nogen fortæller dig at din idé eller produkt er dårligt, så spild ikke tid med at forsvare den, men prøv i stedet at forstå helt præcist hvorfor vedkommende synes det. Den viden kan hjælpe dig til at udvikle din idé eller produkt eller finde et bedre marked til det. Dette var en ting som tog mig rigtig lang tid at lære!

Jeg håber at jeg med mit indlæg har været med til at inspirere dig bare den mindste smule til at overveje iværksætteri og at min historie kan hjælpe dig på vej.

Håber vi ses derude! 😉

Se mere om REW STRAP på www.rew-strap.com

/Jens