Gæsteblogger: Frederik Haven, 8. klasse, Allerslev Skole, Lejre

Parat til at blive iværksætter?
Jeg tror godt, jeg kunne tænke mig at blive iværksætter.
For at finde ud af mere om det har jeg været i praktik i Opfinderrådgivningen under Global Entrepreneurship Week.

Vi har været til åbningen hos Dansk Industri og lavet en workshop om prototyper og pitchet ideer med børnene fra 6. klasse på Ryparken Friskole, så de kunne lave seje fremlæggelser for Prinsesse Marie og de succesfulde iværksættere, der var dommere.

Vi har været til Danish Entrepreneurship Award 2015 i Fredericia, hvor jeg var med til at være dommer i Edison-konkurrencen, og vi har været på Pitchbar på Skylab i Lyngby på DTU.

Jeg har også været i Opfinderrådgivningens værksted, Fablab TI, og lært om at bruge 3D-printer og laserskærer til at lave modeller af ideer.

Det er faktisk svært at finde en praktikplads i at være iværksætter. Men min familie kender Anette, der er leder af Opfinderrådgivningens skoletjeneste, så derfor kunne jeg få lov at være med der.

Lidt nyt med iværksætter-tankerne

Det er ikke så lang tid, jeg har tænkt på at blive iværksætter. Men da vi havde Uddannelsesvalg, hvor du bliver vurderet om du er parat til en uddannelse efter 9. klasse, i skolen, kom jeg til at tænke mere på, at jeg godt kunne tænke mig at blive iværksætter.

Far har været iværksætter i mange år
Min far Henrik har haft sit eget firma i mange år og startede selv op. Det hedder Lindgaard Pedersen A/S og sælger fartpiloter og andet tilbehør til biler. Han startede firmaet sammen med en anden, men de fandt ud af, at de måtte gå hver til sit for at køre firmaet videre, og så købte min far den anden ud.

Min fars firma er ikke et af Danmarks største, men det klarer sig ret godt.
I 2013 vandt firmaet to erhvervspriser. Den ene var Børsens Gazelle og den anden var Nordeas Erhvervspris. Hvis du gør det, så må det gå dig godt. Du bliver kun Gazelle, hvis du virkelig har øget din omsætning på kort tid.
Han arbejder også meget. Det er meget almindeligt, at han kommer hjem ved 18-tiden. Det der med at arbejde meget er nok typisk for en iværksætter, og i de første år er det nok også svært at få en god løn.
Jeg har respekt for dem, der selv har startet noget op og klaret sig godt og respekt for, at de er gode til det, de gør i deres firma.

Der har været meget tv om iværksættere
I den periode, hvor vi har haft Uddannelsesvalg, var det som om, der var ekstra meget i fjernsynet om iværksætteri. Jeg har både set udsendelser om succesfulde iværksættere, en serie om succesfulde ejendomsmæglere i USA og Løvens Hule. Det var i perioden op til, at vi skulle i praktik, GEW og alt det i uge 47.
Det blev jeg ret inspireret af og fik lyst til at få mere indblik i, hvad iværksætteri er, og om det er sjovt.


Jeg har også fulgt lidt med i, hvad to unge succesfulde iværksættere skriver på Ask.fm. De har tjent en helvedes masse penge. Jeg synes altid, det er fedt, hvis der er nogen, der tjener mange penge, fordi de laver noget, de er gode til. Lige meget om de er bankdirektører, en ung iværksætter eller ingeniør.

Du bestemmer selv
Jeg tænker, at noget af det bedste ved at blive iværksætter er, at det er dig, der bestemmer, og har den sidste kommentar. Du kan måske komme til at tjene flere penge, end hvis du var ansat et sted, og du kan vælge at sælge din virksomhed, fordi du har noget at sælge.
Jeg har ikke selv tænkt så meget over præcis hvilken slags iværksætter, jeg skulle være. Det er mere tanken om at have sit eget firma og skabe noget selv.

Kriterierne for en god idé
I praktikugen hos Opfinderrådgivningen har jeg lært noget om de kriterier de bruger, når de vurderer om en idé er god. De kriterier lærer de eleverne om, så de kan blive dygtigere til at arbejde med deres ideer. Både den dag med åbningseventen hos Dansk Industri, til Danish Entrepreneurship Award 2015 i Fredericia og ovre på DTU i deres fredagsbar, hvor man kan pitche ideer fra scenen.
Kriterierne for en god idé er sådan noget med: findes det i forvejen? Er der et marked for det? Er det bæredygtigt? Hvad siger brugerne til det?


Jeg har også lært noget om, hvor vigtigt det er at lave en god præsentation af dine ideer. Der var for eksempel nogle børn i Edison-konkurrencen, som havde lavet en papmodel af deres sundhedsbus i Uganda, men også præsenterede deres idé med en Minecraft-prototype på den bærbare. Det virkede rigtig godt, og det roste jeg dem også for.

Ærgerligt når de sjusker i hulen
Jeg har ikke snakket så meget med mine venner om det med at blive iværksætter. Heller ikke derhjemme. Men min far og jeg sidder og ser Løvens Hule sammen. Jeg tror min far ser det, fordi han selv er iværksætter. Så sidder han og tænker over, at han selv har været i den samme situation, og det er sjovt at se, hvad deltagerne kommer med.
Men han ærgrer sig over, at der er nogen, der har brugt så lang tid på deres produkt, før de finder ud af, at det ikke kan lade sig gøre. Han synes, det er ærgerligt, at de ikke er gået til en rådgiver for at finde ud af, om det kan lade sig gøre eller har sat sig ned og undersøgt og tænkt det ordentligt igennem, også med lommeregneren, for at finde ud af om det giver mening på markedet.

Jeg er ret sikker på, at hvis jeg bliver iværksætter, så er det fordi jeg får en rigtig god idé og har lavet et godt forarbejde, så jeg ved, om den kan bære at komme på markedet og give mig en god løn med tiden.