Gæsteblogger: Frederik Aagaard Kulmbach

Vlogger. Iværksætter. Nu også blogger. Frederik er gymnasieelev, 17 år og ejer sit eget firma. Men hvordan er det som ung at måtte prioritere sin fritid, tænke på økonomi og pludselig elske at læse avis?

Mit navn er Frederik Aagaard Kulmbach. Jeg er 17 år gammel og studerer på 2. år på Handelsgymnasiet i Ribe.

I September 2014 fandt jeg på idéen om at starte et tøjmærke sammen med min bror, Kristian. Vi gik ned i vores redskabsskur og satte hjernen i blød. Hvad skulle tøjmærket hedde? Vi havde mange ting til overvejelse, men vi besluttede os for, at varemærket skulle være noget vi begge syntes var fascinerende og sjovt – nemlig kiwifuglen. Eftersom vi ville lave tøj oversatte vi ordet beklædning, og vi fandt hurtigt ud af, at virksomheden skulle hedde KiwiWear.

Min bror har i mange år brugt programmet Photoshop, så han begyndte straks at designe vores første logo. Jeg undersøgte i mellemtiden diverse muligheder for leverandører. Her er Google din bedste ven!

Der gik ikke lang tid før der blev kaldt på mig inde fra min brors værelse. Han var nu færdig med det første udkast til vores logo. Efter diverse finpudsninger havde vi et grundlag for opstarten af virksomheden.

Jeg står op kl. 06:30 hver morgen for at kunne nå en bus i skole. Kl. 08:00 starter første lektion. Jeg er typisk hjemme fra skole kl. 16:00.  Lysten til opstarten af denne virksomhed var så stor, at jeg har måtte prioritere mange ting. Min hjerne fungerer sådan, at når jeg synes der er noget der er spændende, så går jeg ALL IN. Dvs. at de mindre spændende ting i min hverdag har jeg måtte vælge fra. Hvorfor skulle jeg også lave ting i mit liv, jeg ikke synes er spændende? Jeg mener, at det er spild af liv at beskæftige sig med ting, der ikke interesserer dig. Forstå mig ret – jeg kan godt lide at gå i skole fordi jeg ved, at jeg bliver rig på indlæring hver dag, men i matematik i 7-8. lektion har jeg sgu svært ved at koncentrere mig. Her er det en anelse sjovere at besvare mails eller lave fakturaer, synes jeg. Det har så resulteret i, at jeg afsluttede matematik i sommeren, fordi det ikke interesserede mig.

Jeg fandt vores første leverandør og startede med at bestille, hvad vi kunne få for vores penge, hvilket var ca. 30 T-shirts. Efter et par uger var T-shirtsene ankommet, og jeg havde imens opstillet en enkel webshop, hvor vi kunne indsætte det første produkt.
Efter få dage besluttede Kristian og jeg, at lysten til at drive virksomhed var større hos mig, så jeg ville hermed overtage ideen og videreudvikle på det, som senere hen blev til en virksomhed.

Årstallet er 2015. Jeg kunne pludselig se, at der var en interesse i webshoppen. Jeg havde fået solgt de første 30 T-shirts og havde fået en fortjeneste, som gjorde at jeg nu kunne udgive flere produkter. Jeg besluttede mig for at få lavet en ny hjemmeside, så jeg søgte om hjælp. Jeg var heldig at finde en fyr på virksomhedsforummet Amino.dk som tilbød mig at opbygge hele hjemmesiden gratis. Jeg mener at det er vigtigt, at man finder nogle dygtige bekendtskaber og opbygger et netværk, som kan tage sig af de ting man ikke selv kan endnu. Det sparer en del tid, hvis man ikke selv behøver at sætte sig ind i en hel masse fremmede ting.

Den nye webshop blev lavet, og jeg opdagede mere aktivitet og flere købere. Jeg besluttede hermed at momsregistrere mig og blive til en officiel virksomhed. Det skal siges, at dette har været en anelse besværligt som 17 årig, fordi man, når man ikke er myndig endnu, skal gennem en 3 måneder lang proces. Jeg søgte om tilladelse hos statsforvaltningen og hos mine værger (altså mine forældre) – men jeg tog det som en udfordring, og jeg kunne mærke glæden da jeg fik mit første registreringsbevis fra Skat.

Jeg mener at det er lysten, der driver forretningen. Jeg havde ALDRIG startet det, hvis jeg ikke syntes det var sjovt og spændende. Lysten og glæden ved det arbejde man beskæftiger sig med er LANGT over pengene i min verden. Jeg kunne aldrig finde på at have et arbejde igen, hvor jeg virkelig ikke gad. Man har det ikke godt, hvis man går rundt med en negativ tanke på arbejdet. Det synes jeg er spild af liv.

Lige siden jeg har været helt lille har jeg elsket at videresælge ting. Som 6-7 årig solgte jeg kuglepenne i mit eget hjem til de besøgende gæster til 1 kr. pr. kuglepen. Mit legetøj solgte jeg på den Blå Avis og Gul & Gratis, og nu elektronik, som jeg ikke bruger. Jeg tror altid jeg har haft en interesse i at videresælge.

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil leve af at være selvstændig. Jeg har fået meget blod på tanden, og er i fuld gang med at starte min 2. virksomhed, og forhåbentligt snart den 3. Jeg har opdaget noget, jeg brænder for, og så synes jeg ikke det skal gå til spilde. Jeg glæder mig rigtig meget til at se hvad fremtiden bringer, for jeg får rigtig travlt de næste mange år.
Jeg tror det er godt for mig at studere ved siden af, fordi det hjælper mig med at holde produktiviteten oppe. Det gør mig også klogere hver dag, og jeg føler virkelig, at jeg kan tage de ting jeg lærer med hjem til mine egne projekter.

Hvis du selv har lysten, og har overvejet at starte virksomhed, så kom i gang. Hvis du bliver ved med at finde på undskyldninger for dig selv, så kan du lige så godt droppe det. Din uddannelse er i hvert fald den dårligste undskyldning. Det handler om prioritering, og hvis du er klar til at droppe f.eks. den daglige times fjernsyn, så er det bare med at komme i sving.

Jeg har været nødt til virkelig at prioritere min tid meget. Jeg er ikke anderledes end mange andre unge, jeg har bare nogle andre værdier i mit liv. Jeg ser stadig mine favoritserier på Netflix, men kun når jeg føler jeg har fortjent det. På mit værelse er der stadig et tv på væggen, men det er dækket af papkasser med varelager, så det bliver aldrig brugt. I stedet for at sidde foran fjernsynet har jeg efterhånden fået samme glæde af at læse artikler, aviser og bøger. Det troede jeg ALDRIG jeg ville tænke.
Jeg ofrer generelt meget af mit privatforbrug på virksomheden. Jeg ser det altid som et tab i omsætningen, hvis jeg køber materialistiske ting til eget forbrug.

Det er op til dig selv at vurdere om du vil ændre lidt på din normale hverdag. Alle kan finde tid. Det handler i det store hele kun om prioriteringer.

Jeg er glad for at du ville bruge tid på at læse mine ord. Jeg håber at jeg har kunne inspirere og kunne give dig lysten til at starte din egen virksomhed.

Hvis du er interesseret i at følge mit fremtidige liv som iværksætter har jeg nogle links her:

Kiwiwear.dk http://kiwiwear.dk

Min Youtube-kanal: https://www.youtube.com/user/Frederikkulmbach/featured

Kan du have en god dag. Venlig hilsen,
Frederik Aagaard Kulmbach.