Gæsteblogger: Danish Agri Light

Trods en god og gennemarbejdet idé er vejen mod det endelige mål stadig lang

Danish Agri Light er en virksomhed bestående af Thomas Stokholm, Mikkel Banholdt, Martin Stensdal og Markus Hauge Pedersen. De har deltaget i både Company Programme – Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab og i Danish Entrepreneurship Award i år 2013. De fire drenge har sammen udviklet en boks til en traktor, der kører med tvillingehjul. Produktet markerer traktorens fulde bredde, og den løser derfor den store trafikale usikkerhed, som hurtigt opstår, når aftenens mørke er faldet på. Men selvom deres idé faldt i god smag hos dommerne, havde drengene mange problemer undervejs i processen og har endnu ikke fået godkendt produktet. Læs om udfordringerne og de mange bump, der opstår på vejen til at komme helt i mål med sin idé.  

 FM

Mange store traktorer kører med det, der kaldes tvillingehjul. Tvillingehjul er et ekstra sæt hjul, som sættes uden på de eksisterende hjul, og derved får man en større trækkræft og trykflade på blødt underlag. Behovet for tvillingehjul er ofte stort, da mange traktorer ellers nemt kører fast i bløde marker bl.a. om efteråret. Ved brug af tvillingehjul øges bredden på traktoren voldsomt. Problemet ved disse tvillingehjul er, at de er meget svære at få øje på i mørke, og derfor skaber de ofte problemer i trafikken. Problemet opstår ofte om aftenen, når mørket er faldet på.

Når det er mørkt, er det som modkørende næsten umuligt at få øje på det ekstra sæt hjul og den ekstra bredde. Dette skaber en stor trafikal usikkerhed, da bilister har risiko for at køre ind i eller ramme dækkene. Vores idé er et produkt, som markerer traktorens fulde bredde og derved løser den store trafikale usikkerhed. Vi har derfor udviklet en boks, som monteres oven på den eksisterende skærm for at mindske disse problemer. Boksen kommer til at bestå af en teleskoplignende arm, der skyder ud af boksen. På den udskydende arm sidder der en rød lygte og refleks, som lyser bagud og en hvid lygte og refleks, som lyser fremad. Boksen kan styres indefra førerhuset, hvor der monteres en kontakt. Boksen bliver monteret på en måde, så vores produkt bliver universalt og kan monteres på alle traktorskærme.

Idéen var der. Produktet var klar til at blive udført. Men processen var endnu lang…

Traktor forfra Traktor med bil i forgrund Traktor fra siden

Udfordringer og bump på vejen
I Danish Agri Light har vi i mange situationer rendt ind i problemer, som vi ikke lige har vidst, hvordan vi skulle løse. Vi har haft meget bøvl med at finde lovgivning rundt i Europa, da vores produkt også skulle kunne sælges i Europas landbrugsnationer. Og når selv den danske ambassade i Frankrig siger, at det er ’en jungle at finde lovgivninger i EU’ – ja, så er det altså ikke bare os, der har haft det svært. Med hjælp fra vores netværk og en masse udenlandske telefonopkald fandt vi dog de svar, som vi søgte.

Udfordringen med lovgivning har dog ikke været den største udfordring, vi er løbet ind i undervejs på vores rejse. Det største problem har været selve udformningen og fremstillingen af vores nuværende prototype. Vores første prototype startede med at være meget lavpraktisk i en sådan forstand, at den var relativ simpel, og de fleste ville nok kunne regne den ud. Prototypen var god, fordi den var god til at illustrere, hvor vi gerne ville hen med idéen, men vi fandt hurtigt ud af, at det ikke var sådan, at det endelige produkt skulle fungere. Vi stod nu med en rigtig god idé, men ingen reel løsning på, hvordan det skulle fungere.

Vi brainstormede alle med vores forældre, som begyndte at bruge deres netværk. Dette førte til en masse møder med forskellige maskinforretninger og maskinværksteder, som hjalp os mere og mere på sporet af, hvordan vores produkt skulle fungere. Til sidst fandt vi et teknisk geni ved navn Jan Kaj, og han løste vores problemer, så vi ikke havde flere søvnløse nætter. Han fik skabt det produkt, som vi nu har i dag. Uden Jan Kaj og kæmpe udnyttelse af alles netværk, venner, bekendte og ikke mindst familie, havde vi aldrig stået her, hvor vi står den dag i dag. Dem skylder vi alt.

Stand til FM

Men vejen er stadig lang
Status lige nu er, at vi prøver at komme videre med hjælp fra Udvikling Fyn, som vi løbende har kontakt med. De kigger os kritisk efter i sømmene og hjælper os med at dirigere os i den rigtige retning. Samtidig har vi også kontorplads i flyvermiljøet i Forskerparken i Odense, hvor vi arbejder videre på vores idé og får kreative inputs.

Dog ser vi lyst på fremtiden for vores idé, men vi ved, at der stadigvæk er meget hårdt arbejde foran os, før vi kan lancere det på markedet. Drømmen er jo selvfølgelig, at vi får vores produkt godkendt og sat i produktion, og at det er os, der kommer til at stå for salget af det. Vi mener, at vi kan realisere det med den rette rådgivning, hårdt arbejde og selvfølgelig masser af gå på mod.

DM i Industrienshus

6 af de skarpe
Igennem drengenes lange proces med op- og nedture, med successer og til tider lange ventetider, har de fået utallige erfaringer med sig. De har derfor udformet seks gode og skarpe råd til dig, der enten er i gang med samme lange proces som drengene, eller som lige skal have det sidste skub for at springe ud i det:

 • Man behøver ikke opfinde den dybe tallerken
  Det kan lige så godt være den simple idé, der er den bedste frem for den mere indviklede og komplicerede.
 • Find din niche
  Gå på udkig og find det emne, du interesserer dig for – og bliv dér.
 • Fornyelse af et nuværende produkt
  Man behøver ikke finde på et helt nyt produkt; man kan godt udvikle på det og gøre det endnu bedre.
 • Hårdt arbejde
  Vær forberedt på at det kræver hårdt arbejde, men samtidig er det sjovt, hvis det er noget man brænder for og virkelig gerne vil.
 • Udarbejd dit produkt inden du præsenterer det
  Hav dine analyser, regnskaber, ambitioner, etc. klar før du går ud og præsenterer det for mulige investorer, samarbejdspartnere eller distributionskanaler. Hermed bliver de mere sikre på, at netop din idé eller produkt er det, de skal satse på.
 • Brug din hverdag som inspirationskilde
  Mange gange finder man den gode idé i sin egen hverdag. Man har fx ting, der irriterer en, som man føler, man kan løse anderledes. Brug derfor din hverdag som inspiration. Det kan være, du finder millionidéen, der løser et helt almindeligt hverdagsproblem.